luni, 21 iunie 2010

Portocalul ranit

De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau. (Romani 8:28)


În gradina noastra avem un portocal din soiul Valencia. În primul an, când l-am plantat, i-a mers foarte bine, avea o coroana frumoasa, a facut multe flori, dar nu a ramas nici un rod. La fel si anul urmator. Mi se parea ca trebuie sa-l scot si sa-l arunc, caci era sterp, mereu fara rod. Atunci am aflat solutia de la un prieten, care avea un piersic în aceeasi situatie si, spre a tine rodul, i-a batut un cui gros în trunchi. Acea ranire l-a facut sa tina rodul. Am cautat si eu un cui si l-am batut în trunchiul portocalului nostru. Si s-a petrecut acelasi lucru, a devenit încarcat de portocale. Seva prea multa îl facea sa arunce rodul. Ranirea lui a fost binecuvântata.
Oare nu sunt si oameni carora le merge bine, dar nu aduc nici un rod? E necesar ca Dumnezeu sa le produca o ranire adânca si abia atunci rodesc. Ranirile nu sunt spre raul nostru, ci spre bine. Bolile si neputintele nu sunt o piedica, ci pot sa fie o mare binecuvântare.
Poetul grec Homer a fost sarac si orb, umbla cântând pe la casele oamenilor sa-si cerseasca existenta, dar în starea aceasta a scris Iliada si Odiseea. Milton, dupa ce si-a piedut vederea, a scris capodopera "Paradisul recâstigat". Demostene a fost bâlbâit, dar a devenit un mare orator. John Bunyan a fost 12 ani în închisoare, dar acolo a scris "Calatoria crestinului", una dintre cele mai cunoscute carti din lume. Beethoven, dupa ce a surzit, a scris Simfonia a IX-a. Cezar, Mohamed, Dostoievski, Napoleon au fost epileptici. Filosoful german Immanuel Kant a fost cocosat. Fany Crosby a fost oarba, dar a compus peste 8.000 de imnuri religioase. Blaise Pascal avea foarte mari dureri de cap, dar a asternut pe hârtie unele dintre cele mai frumoase gânduri, care au fost o binecuvântare pentru multi.
Aproape de fiecare data noi uitam ca în viata functioneaza foarte bine legea compensatiei. Daca avem o lipsa sau un necaz, sa privim bine în jurul nostru si vom gasi si ceva frumos, care sa ne bucure. Cred ca fiecare dintre noi am avut cel putin o experienta în urma careia am înteles, abia dupa ce a trecut suferinta, ca aceasta ne-a fost folositoare. Trebuie doar sa fim de partea lui Dumnezeu, si El se va îngriji sa întoarca tot raul spre bine. Gândeste-te astazi si la aceasta încurajare oferita de apostolul Pavel: Ba mai mult, ne bucuram si în necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare, rabdarea aduce biruinta în încercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea. (Romani 5:3,4) [Anca]
Devotional-"Exercitii de trezire", Editura Prisma, Tg.Mures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu