miercuri, 26 mai 2010

Sfaturi...

     " Nu-ți deschide inima față de oricine; păsul tău spune-l numai omului înțelept și temător de Dumnezeu. Cu tineri și cu străini fii mai rar împreună. Pe bogați să nu-i lingușești și pe la cei mari să nu te duci des. Întovărășește-te mai degrabă cu cei smeriți și simpli, evlavioși și virtuoși; și vorbește cu ei lucruri care sunt spre zidire. Nu fi prea intim cu nici o femeie, ci mulțumește-te să te rogi lui Dumnezeu pentru toate femeile. Legătură strânsă numai cu Dumnezeu să dorești, dar de legăturile cu oamenii ferește-te.
       Să ai în inimă dragoste față de orice om; a avea însă prietenie cu oricine nu este un lucru bun. Adeseori o persoană necunoscută strălucește de departe; când însă e cunoscută mai de aproape, își pierde strălucirea în ochii celor ce o privesc. Câteodată ne închipuim că vom plăcea altora împrietenindu-ne cu ei; când însă aceia descopăr cusururile noastre, vedem că neplăcerea lor pentru ele este mai mare decât mulțumirea că ne-au cunoscut.
        Studiază-te pe te însuţi. Tu eşti o carte plină de taine, din care nici pe departe n-ai citit tot şi poate chiar mai nimic. Dacă ţi se pare că te cunoşti temeinic, te înşeli, căci cartea cea mai grea de priceput este propria ta inimă. Spuneam zilele trecute unuia plin de îndoieli, care se agită ca într-un labirint: "Nu te înţeleg, dar nu mă miră această pentru că nu mă mai înţeleg nici pe mine însumi!" Observă învârtiturile şi întortochelile şi curiozităţile minţii tale, şi experienţele tale ciudate, stricăciunea inimii tale, înclinaţia ta spre păcat şi predispoziţia ta spre sfinţenie! Cum te mai asemeni cu un diavol, şi totuşi cât de aproape eşti aliat cu Dumnezeu! Observă cât de înţelept lucrezi dacă te laşi învăţat de Dumnezeu şi ce nesăbuit lucrezi dacă te iei după tine însuţi!" Spurgeon

2 comentarii:

  1. In faţa acestor sfaturi, nu pot decat sa stau si sa meditez.

    RăspundețiȘtergere
  2. De multe ori tinand cont de niste sfaturi suntem feriti de incurcaturi si neplaceri ale vietii.

    RăspundețiȘtergere