duminică, 21 februarie 2010

Intelepciune

O respectabilă doamnă (personaj de film) aflată la vârsta senectutii, patroană a mai multor fabrici si domenii undeva în America secolului al XIX-lea, afirma la un moment dat către orfana de 11-12 ani, pe care o tutela: Să crezi jumătate din ceea ce vezi si nimic din ceea ce auzi!
Îndemnul era aplicat comunicării interumane si sumara analiză care urmează se subscrie acestui domeniu. Adevărul nu este o brosă agătată întotdeauna de atitudinile si cuvintele celor din jur. Adevărul are o structură moleculară extrem de instabilă. Dacă nu este atent observat si tratat, adevărul se descompune, lasând în urmă loc multor confuzii si probleme.

Unii distorsionează intentionat raportul pe care îl oferă despre un adevăr, altii o fac neintentionat, din pricina propriei limitări de întelegere. Nici eu, nici tu nu facem exceptie. După cum spune o scurtă învătătură talmudică: Nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, ci asa cum suntem noi. Creierul este cenzor apriori al realitătii. Intrăm asadar în conflict, nu atât de mult cu privire la ceea ce este, cât cu privire la ceea ce gândim că este. Ca dovadă, sper că vă amintiti testul cu balerina. Dacă nu l-ati făcut încă, îl găsiti aici.

Prima implicatie este să te feresti de a formula concluzii irevocabile cu privire la ce vezi sau auzi de la oameni. Nu ai de unde stii cât este adevăr în ceea ce s-a transmis. Trebuie să lasi mereu loc dezvoltărilor si întelegerii ulterioare.

A doua implicatie este aceeasi cu prima. De această dată însă, nu din pricina transmitătorului, ci a mea, a receptorului. Nu trebuie să fim siguri că decodificarea a ceea ce am văzut si am auzit este adevărul. Se cere renuntare la încăpătânare, mândrie, superficialitate pentru a atinge această tintă.

A treia implicatie este că nu trebuie să ceri celorlalti să vadă ca tine. Nu trebuie să fii cenzorul nimănui. Aceasta nu înseamnă relativism (nu devalueză principiile pe care le consideri generale, nici promovarea lor), ci diversitate (adică accepti că există destule variabile atât în analiza ta, cât si în a celorlalti).

În limbajul cotidian aceste implicatii sau precautii au de-a face de fapt cu bârfa, (pre)judecata, zvonurile, intoleranta, fariseismul.

Repet că în această analiză nu am vorbit despre Adevăr. Despre cel ultim, revelat. În cazul Adevărului, tavanul meu nu poate fi podeaua ta. Totusi, nu uitati că nici Adevărul unic si neschimbător nu ajunge la noi nemijlocit. De aceea, e important ce set decodor folosim. Dumnezeu pretinde că e singurul care produce seturile decodoare originale, special concepute pentru noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu